Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να χρηματοδοτήσει έργα για την ανθεκτικότητα της προμήθειας σε νερό εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Κυριάκος Κακουρής, μιλώντας στο συνέδριο με τίτλο «Πλοήγηση στις προκλήσεις του νερού στην περιοχή της Νότιας και Ανατολικής Μεσογείου: Αειφορία και ανθεκτικότητα», που διοργάνωσε στη Λευκωσία η ΕΤΕπ.
O κ. Κακουρής είπε ότι η ανθεκτικότητα των υδάτων δεν είναι απλώς ένα περιβαλλοντικό ζήτημα – είναι και ένα οικονομικό ζήτημα, ένα ζήτημα ασφάλειας και ένα ζήτημα ισότητας και «ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστούμε τους υδάτινους πόρους μας σήμερα θα καθορίσει το μέλλον των χωρών της Νότιας και Ανατολικής Μεσογείου για τις επόμενες γενιές».
Στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεσμευόμαστε να στηρίξουμε τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, καθώς είμαστε ένας από τους μεγαλύτερους πολυμερείς επενδυτές στον κόσμο στον τομέα των υδάτων», υπογράμμισε.
Ο κ. Κακουρής σημείωσε ότι «η ΕΤΕπ σκοπεύει όχι μόνο να συνεχίσει αλλά και να επεκτείνει περαιτέρω τις δραστηριότητές της στον τομέα των υδάτων για τη λειψυδρία και την ανθεκτικότητα στις πλημμύρες και να καινοτομήσει τον τρόπο με τον οποίο συνεργαζόμαστε με τους πελάτες και τους εταίρους μας μέσω ενός νέου προγράμματος για τα ύδατα, το οποίο αποτελεί μία από τις οκτώ στρατηγικές προτεραιότητές της για τη στήριξη των χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».
Θα απαιτηθούν, εξήγησε, ισχυρές συμπράξεις και συλλογική προσπάθεια από τις κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα, τους διεθνείς οργανισμούς και την κοινωνία των πολιτών για να αναπτυχθούν ολοκληρωμένες στρατηγικές ανθεκτικότητας των υδάτων.
«Πρέπει να εμπλέξουμε τις τοπικές κοινότητες, να κινητοποιήσουμε τα ενδιαφερόμενα μέρη σε όλα τα επίπεδα και να διασφαλίσουμε την προστασία των πιο ευάλωτων πληθυσμών», είπε.
Η Κύπρος
Η Κύπρος είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενά με τους γείτονές της, τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, για την ανάπτυξη ανθεκτικών υδατικών συστημάτων που μπορούν να αντέξουν τις πιέσεις του κλίματος και της δημογραφικής επέκτασης, τόνισε από την πλευρά της υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου.
Πρόσφατα η Κύπρος φιλοξένησε τη συνάντηση των Υπουργών Γεωργίας της EUMED-9, η οποία επικεντρώθηκε στη λειψυδρία και η κοινή δήλωση που υπογράφηκε από εννέα υπουργούς της Μεσογείου περιέγραψε πέντε βασικές προτεραιότητες, που είναι η βιώσιμη διαχείριση των υδάτων, η ενισχυμένη μεσογειακή συνεργασία, οι ολοκληρωμένες νομοθετικές προσεγγίσεις, η υποστήριξη της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ανθεκτικότητα των υδάτων και η προώθηση κουλτούρας εξοικονόμησης νερού.
Η Κύπρος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μεσογειακής χώρας που έχει να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις.
Με περιορισμένους φυσικούς υδάτινους πόρους, ημίξηρο κλίμα και περιοδικές ξηρασίες, η πίεση στα υδατικά συστήματα της Κύπρου είναι τεράστια και τις τελευταίες δεκαετίες καταγράφεται μια σημαντική μείωση των ετήσιων επιπέδων βροχοπτώσεων, επηρεάζοντας, τόσο τους επιφανειακούς όσο και τους υπόγειους υδάτινους πόρους, με επακόλουθες επιπτώσεις στην ανθρώπινη ευημερία και την οικονομία.